Mire jó a csipkebogyó
A csipkebogyó az egyik legelterjedtebb gyógynövény hazánkban. Utak mentén, erdőkben, tisztások szélén is találhatunk csipkebogyó bokrokat.
A csipkebogyót a legtöbben immunerősítésre, meghűléses betegségek megelőzésére használják, mivel magas a C-vitamin tartalma. A csipkebogyó a C-vitaminon kívül A-, B1-, B2-, P-, és K-vitamint, pektint, ásványi anyagokat (pl.:magnézium), aminosavakat is tartalmaz. Enyhe vizelethajtó hatása miatt, jótékonyan hat a vese működésére. A csipkehúst diétázók, cukorbetegek is előszeretettel fogyasztják, mivel szabályozza a vércukorszintet. A csipkebogyó magnéziumtartalma miatt előnyös szerepet tölt be a szív-és érrendszeri betegségek, keringési zavarok gyógyításában, továbbá elősegíti a gyomornedvek működését, csökkenti a vérnyomást valamint stresszoldó hatású is.
A csipkebogyóból készíthető:
- lekvár
- tea (áztatva, nem forralva)
- szörp
- olaj
- magliszt
- pálinka